PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

„NASZE SANDOMIERSKIE
– KULINARIA REGIONALNE”

„NASZE SANDOMIERSKIE – KULINARIA REGIONALNE”

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu

ul. Zamkowa 12

27-600 Sandomierz

tel./fax 15 832 22 65

tel. 15 644 57 57

muzeum@zamek-sandomierz.pl

www.zamek-sandomierz.pl

KONKURS

„NASZE SANDOMIERSKIE – KULINARIA REGIONALNE”

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu 2003-2013 r.

 

 

Cel konkursu:

  Mając na uwadze kultywowanie i propagowanie dawnych, wiejskich tradycji kulinarnych regionu świętokrzyskiego w 2003 roku Muzeum Okręgowe w Sandomierzu wyszło z inicjatywą organizacji I edycji konkursu kulinarnego „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Stałymi uczestnikami konkursu są gminy powiatu sandomierskiego, rywalizujące ze sobą o zdobycie głównej nagrody „Srebrnej Chochli”. Co roku spotkaniu towarzyszy inny temat kulinarny. Każda z gmin, w krótkim publicznie wystąpieniu prezentuje przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością zgłoszoną do konkursu potrawę.

Członkowie komisji konkursowej oceniają nie tylko walory smakowe potraw, ale również co jest bardo istotne ich pochodzenie regionalne, właściwy dobór składników, przyjętą technikę wykonania, estetykę gminnych stoisk oraz formę publicznej prezentacji. Co roku „gminne smakołyki” udostępniane są do publicznej degustacji. Poszczególne edycje konkursu odbywają się w jesiennej scenerii dziedzińca zamkowego lub w sali widowiskowej Zamku sandomierskiego. Atmosferę konkursowych rywalizacji umilają występy lokalnych zespołów śpiewaczych. Oprócz głównej nagrody „Srebrnej Chochli” i pamiątkowych dyplomów, wszystkim gminom  przyznawane są nagrody rzeczowe ufundowane przez organizatorów.

 

Wykaz wszystkich edycji:

 

I edycja 2003 r.

Tematyka konkursu „Tradycyjne potrawy kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: gm. Wilczyce

Potrawa – „Bidula”

 

II edycja 2004 r.

Tematyka konkursu „Tradycyjne pieczywo domowe podawane z dodatkami”

Zwycięzca: Słupcza, gm. Dwikozy

Wypiek – „Chleb żytni z czarnuszką na liściu chrzanowym”

 

III edycja 2005 r.

Tematyka konkursu „Potrawy z kaszy - tradycyjne dania kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: gm. Wilczyce

Danie –  „Zawijańce po wiejsku”

 

IV edycja 2006 r.

Tematyka konkursu „ Domowe przetwory i marynaty”

Zwycięzca: gm. Łoniów

Zakąska – „Karp marynowany tzw. Łoniowiak”

 

V edycja 2007 r.

Tematyka konkursu „Ziemniaczane potrawy kuchni wiejskiej”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica

Potrawa – „Kugiel mieszczańki”

 

VI edycja 2008 r.

Tematyka konkursu „ Jabłko podstawowy składnik wiejskich dań”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Zawichost

Potrawa – „Jabconka”

 

VII edycja 2009 r.

Tematyka konkursu „ Kapusta – podstawowy składnik regionalnych potraw”

Zwycięzca: Gmina Samborzec

Potrawa – „Dziadówka”

VIII edycja 2010 r.

Tematyka konkursu „ Rośliny strączkowe w lokalnej kuchni”

Zwycięzca: Miasto i Gmina Koprzywnica

Potrawa – „Groch z kapustą kwaszoną na żeberkach w pierzynce chlebowej”

 

IX edycja 2011 r.

Tematyka konkursu „ Potrawy z drobiu w regionalnej kuchni”

Zwycięzca: Gmina Samborzec

Potrawa – „Kaczka po wiejsku”

 

X edycja 2012 r.

Tematyka konkursu „Pierogi po wiejsku”

Zwycięzca: Gmina Dwikozy

Potrawa – „Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem z rosołu”

 

XI edycja 2013 r.

Tematyka konkursu „Ryby słodkowodne w regionalnej kuchni”

Zwycięzca: Gmina Łoniów

Potrawa – „Karp wędzony”

 

Opracowała:

Iwona Łukawska

Kustosz Muzeum Okręgowego w Sandomierzu

 

Dane kontaktowe:

Muzeum Okręgowe w Sandomierzu

ul. Zamkowa 12

27-600 Sandomierz

tel./fax 15 832 22 65

tel. 15 644 57 57

www.zamek-sandomierz.pl