PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

2017

02.11. 2017 roku  w Świętokrzyskim Ogrodzie Inspiracji u Anny i Jacka Przybyszów odbył się koncert fortepianowy GIUSEPPE AMADEI

 

28.10.2017r. domu kultury w Koprzywnicy odwiedzili członkowie Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych oraz wójt gminy Tłuściec. Gościom  zaprezentowano działalność stowarzyszenia Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego w aspekcie tradycji, ekonomii społecznej i animacji kultury oraz roli organizacji w kreowaniu aktywności lokalnej.(Program opracowany przez Stanisława Baskę z Fundacji Fundusz Lokalny SMK). GALERIA

Wizyta studyjna przedstawicieli z Międzyrzeca Podlaskiego

 

28.10.2017r. domu kultury w Koprzywnicy odwiedzili członkowie Stowarzyszenia Inicjatyw Lokalnych oraz wójt gminy Tłuściec. Gościom  zaprezentowano działalność stowarzyszenia Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego w aspekcie tradycji, ekonomii społecznej i animacji kultury oraz roli organizacji w kreowaniu aktywności lokalnej.(Program opracowany przez Stanisława Baskę z Fundacji Fundusz Lokalny SMK). GALERIA

Wizyta studyjna liderek współpracujących z Fundacją Generatora Inspiracji z Błażowej/woj. podkarpacie 21.10.2017r.

 

Prezentacja działań SSJ w domu kultury w Koprzywnicy, wizyta w piekarni GS „SCh”  w Koprzywnicy i degustacja piekarniczych produktów tradycyjnych oraz zwiedzanie młyna i wystawy malarskiej Klubu Plastyka Amatora z MGOKiS w Koprzywnicy oraz podziwianie wyrobów rękodzielniczych-bibułkarskich Alicji Krawczyk. GALERIA

Z jabłkiem w roli głównej

 

Wizyta dzieci ze szkoły Podstawowej w Darominie 16.10.2017r. w wybranych miejscach trasu szlaku: młynie w Trzykosach oraz tłoczni soków w Polanowie. Dla dzieci we młynie A. Krawczyk przeprowadziła warsztaty artystyczne- Jesienne kompozycje kwiatowe z bibuły, zaś w tłoczni była okazja do degustacji soków jabłkowych wytłaczanych na miejscu. GALERIA

Z jabłkiem w roli głównej - wizyta dzieci z Niepublicznego Przedszkola „Mali Odkrywcy” w Mielcu dn. 04.10.2017r.

 

W programie: W kulinarnym niebie z kulturalnym epizodzie, wrota jutrzenki-wizyta w klasztorze pocysterskim, wizyta w tłoczni „Sam Ray”. GALERIA

Pobyt młodzieży gimnazjalnej z Kluczewska w ramach  Zielonej Szkoły na trasie SSJ 28.09.2017r.

 

Program pobytu opracowano w porozumieniu z Przedsiębiorstwem Wielobranżowym „ARIM” Zbigniew Dragan z Włoszczowej i zawierał on: warsztaty malarskie w koprzywnickim domu kultury, warsztaty florystyczne-bukieciarskie- kwiatowe inspiracje w młynie Alicji Krawczyk w Trzykosach w wykonaniu koprzywnickiej grupy florystycznej, wizyta w tłoczni soków rodziny Osowskich w Polanowie, zwiedzanie Izby Regionalnej w Wielogórze Marii i Dionizego Judów, zwiedzanie Izby Tradycji Ogrodniczej w Obrazowie oraz pokaz „Ciśnienia Mocy” z owoców i warzyw przygotowany przez Annę Przybysz. GALERIA

Jabłkowa przygoda na „SSJ”  dla przedszkolaków z Mielca

 

21.09.2017 roku po raz kolejny dzieci z przedszkola w Mielcu odwiedziły Sandomierski Szlak Jabłkowy. Pogoda tego dnia była piękna,  dzień upłynął  wypełniony ciekawymi  atrakcjami i wrażeniami. Małym uczestnikom wycieczki  dopisywał  uśmiech na twarzy  i radość z „superowego” pobytu. Niepowtarzalną atrakcja okazało się wyciskanie soków z owoców i warzyw przez Annę Przybysz w domu kultury w Koprzywnicy połączone z ciekawymi zabawami. Dzieci z zapałem szukały też skarbu cysterskiego przy kościele św. Floriana w Koprzywnicy, a na koniec pobytu odwiedziły tłocznie soków w Polanowie rodziny Osowskich i zaliczyły spacer w sadzie jabłkowym.  GALERIA

Promocja stowarzyszenia „SSJ” podczas Prezydenckich Dożynek
w Spale

 

W dniach 16-17.09.2017r. przedstawiciele Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego    /G. Borkowska, A.J. Przybysz, H. Wojtas, T. Gołębiewska, A. Stępień/ uczestniczyli w kiermaszu produktów tradycyjnych i regionalnych organizowanych przez Polską Izbę Produktów Regionalnych i Lokalnych w czasie ogólnopolskich dożynek w Spale.  GALERIA

Z wizytą w regionie lubuskim

 

W terminie od 4 do 6.09.2017r. w bezpłatnym wyjeździe studyjnym pn. „Produkty lokalne i tradycyjne szansą rozwoju regionów-dobre praktyki” w region woj. Lubuskiego uczestniczyły właścicielki gospodarstw winiarskich na trasie „SSJ”- Teresa Gołębiewska, Barbara Lisowska-Paterek. Organizatorem wyjazdu była LGD Ziemi Kraśnickiej, „KSOW w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa Inwestująca w obszary wiejskie”.  GALERIA

05.08.2017r. grupa liderów z gminy Pilzno na SSJ

 

Wśród gości byli przedstawiciele min. KGW, stowarzyszeń, firmy PROCARPATIA, firmy TAURUS, Urzędu Marszałkowskiego tamtego regionu. Tematem przewodnim spotkania była „Promocja produktów lokalnych” zarówno na trasie szlaku jabłkowego jak i ziemi sandomierskiej oraz świętokrzyskiej. Została zaprezentowana oferta szlaku, pokazano film reklamowy, udostępniono materiały promocyjne. Goście odwiedzili dom kultury w Koprzywnicy, pocysterski kościół św. Floriana oraz urokliwy stary młyn A. Krawczyk w Trzykosach.  GALERIA

Radio Kielce w Pensjonacie Agroturystycznym „Wojtasówka”
w Obrazowie
dn. 17.07.2017r.

 

Pensjonat zlokalizowany jest na trasie Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego, należy również do „Kulinarnego Dziedzictwa Świętokrzyskiego”, dlatego turystom oferowane są m.in. dania kuchni regionalnej oraz potrawy i ciasta na bazie jabłek. „Wojtasówka” jest też doskonałą baza wypadową do pobliskiego Sandomierza.

http://www.radio.kielce.pl/post-58606

Grupa Związku Młodzieży Wiejskiej z wizyta studyjną na Szlaku Jabłkowym

 

W dniach 19-20 lipca br. z gościną na szlak jabłkowy przybyli reprezentanci Związku Młodzieży Wiejskiej z regionu częstochowskiego. W programie wizyty studyjnej uwzględniono wybrane punkty na szlaku: Stary młyn w Trzykosach Alicji Krawczyk, spotkanie  z twórcami-rękodzielnikami oraz pokaz kulinarny „ciśniemy moc” z owoców i warzyw przygotowany przez Annę Przybysz;  tłocznię soków „Sam Ray” w Polanowie Macieja i Pawła Osowskich; jedyną w regionie Izbę Tradycji Ogrodniczej w Obrazowie; pensjonat „Wojtasówkę” Haliny Wojtas w Obrazowie; „Winnicę na Zawrocie” Teresy i Tomasza Gołębiewskich z Pęchowa; „Gościniec Koćmierzów” Stanisława Baski; Inkubator przetwórczy i Centrum Produktu Lokalnego w Dwikozach; restaurację „Dwór Dwikozy”, gospodarstwo ogrodnicze „Szymanówka” Grażyny Borkowskiej z Pawłowa. Atrakcją dwudniowej wizyty było oczywiście zwiedzanie urokliwego Sandomierza a także podziwianie panoramy miasta z tarasu widokowego w Górach Pieprzowych.  GALERIA

Stowarzyszenie „SSJ” na Wojewódzkim Święcie Policji w Sandomierzu 15 lipca 2017r.

 

Święto rozpoczęło się Msza św. w bazylice katedralnej, której przewodniczył ordynariusz sandomierski bp Krzysztof Nitkiewicz. W Eucharystii modlono się w intencji bezpiecznej i dobrej służby dla świętokrzyskich policjantów. Dalsza część policyjnego święta odbyła się na rynku Starego Miasta, gdzie wręczono odznaczenia państwowe i resortowe oraz akty nominacyjne na kolejne stopnie policyjne. Główne uroczystości zakończył pokaz musztry paradnej i koncert policyjnej orkiestry.

Po południu na Bulwarze imienia Marszałka Piłsudskiego nad Wisłą odbył się piknik rodzinny. Każda komenda powiatowa przygotowała własne stoisko i własne propozycje dla uczestników festynu. Na wspólnym stoisku sandomierskiej komendy, miasta Sandomierza i naszego stowarzyszenie „SSJ” nie zabrakło wielu atrakcji.

Zainteresowani mogli zapoznać się z ofertą turystyczną regionu oraz atrakcjami, które przygotowaliśmy na sezon. Była okazja do dzielenia się lokalnymi roślinnymi skarbami- jabłkami, naturalnymi sokami, „cipsami” jabłkowymi z mieszkańcami okolic oraz turystami! Hitem okazała się zaaranżowana akcja  pn. „Ciśniemy MOC”, której to celem było promowanie zdrowia i energii płynącej z roślin. Wyciskaliśmy  świeże soki w wolnoobrotowej wyciskarce – wykorzystując jabłka, marchew, imbir, jarmuż, sałatę, itp. oraz prezentowaliśmy blendowanie  szejków i smoothies z owoców! BEZ dodatku cukru! Wszystko NA ZDROWIE!

Niepowtarzalny klimat naszego stoiska wzbogacony wspólnym śpiewaniem wzbudzał zainteresowanie wśród wielu uczestników pikniku.

W przygotowanie prezentacji stowarzyszenia „SSJ” włączyli się: Grażyna Borkowska, Halina Wojtas, Alicja Stępień, Anna Przybysz, Teresa Gołębiewska, Jacek Przybysz, Maciej Osowski. GALERIA

Znak „Jakość Tradycja” dla „Tradycyjnych Jabłek Sandomierskich”

 

Uprzejmie informujemy, że Zarząd Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Kapituła Znaku „Jakość Tradycja” w dniu 30 maja 2017 roku przyznała znak  „Jakość Tradycja” dla produktu „Tradycyjne Jabłka Sandomierskie”.

Decyzją z dnia 12 czerwca 2007r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi uznał system „Jakość Tradycja” za krajowy system jakości żywności.

System jakościowy „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych.

System stawia na:

• Jakość produktu: do systemu będą przyjmowane wyłącznie produkty wysokiej jakości wynikające z ich tradycyjnego charakteru, posiadające szczególną jakość, reputację lub inne cechy odróżniające je od innych należących do tej samej kategorii. Producent deklaruje zachowanie wyższych standardów produkcyjnych lub wyjątkowych cech produktów. Przed dopuszczeniem do uczestnictwa w systemie produkt będzie podlegał szczegółowej weryfikacji zgodnie z Regulaminem Znaku, który został przyjęty przez Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej, a wcześniej zatwierdzony przez Radę, Zarząd Izby oraz Związek Województw Rzeczypospolitej Polskiej. Znak Jakość Tradycja jest znakiem zarejestrowanym w Urzędzie Patentowym za numerem Z-307821 i chroniony zgodnie z prawem własności przemysłowej jako znak wspólny gwarancyjny.

• Kontrolę jakości: producenci są zobowiązani do posiadania certyfikatu zgodności, potwierdzającego wytwarzanie produktu zgodnie ze specyfikacją. Producenci używający znaku jakościowego „Jakość Tradycja” będący w Systemie Jakości Żywności powinni poddawać swoje produkty kontroli, której celem jest zagwarantowanie że stosowana metoda wytwarzania jest zgodna z metodą deklarowaną we wniosku. Wyboru jednostki kontrolnej dokonują sami producenci, koszty kontroli ponoszą uprawnieni do korzystania ze Znaku. Kontroli tej nie należy mylić z kontrolą urzędową gwarantującą bezpieczeństwo żywności dokonywaną przez odpowiednie służby weterynaryjne lub sanitarne.

• Otwartość Systemu: do systemu organizowanego prze PIPRiL we współpracy ze Związkiem Województw Rzeczypospolitej Polskiej mogą przystąpić wszyscy rolnicy, producenci rolni, przetwórcy w kraju i za granicą, członkowie Izby i nie należący do niej. Jedynym kryterium przyjęcia do systemu produktu jest jego jakość. Nie można odmówić, bez ważnych powodów, prawa używania znaku przedsiębiorcom, którzy spełniają kryteria określone w regulaminie. Uczestnictwo w systemie potwierdzania jakości żywności jest całkowicie dobrowolne.

• Przejrzystość i identyfikowalność produktu: regulamin określa tryb i zasady korzystania ze znaku. Używający go producenci są zobowiązani do określenia częstotliwości i zakresu kontroli oraz prowadzenia dokumentacji mającej na celu zapewnienie pełnej identyfikowalności produktu (traceability).

Promocja Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego na Targach Agrotravel
w Kielcach

 

W  dniach 7 - 9 kwietnia 2017  na terenie Targów Kielce odbyły się IX Międzynarodowe Targi Turystyki Wiejskiej i AgroturystykiAGROTRAVEL 2017. Targi AGROTRAVEL to najważniejsza wyspecjalizowana impreza wystawiennicza w Polsce, która integruje branżę turystyczną z obszarów wiejskich Polski i Europy oraz kreuje markę turystyki wiejskiej i agroturystyki zachęcając do odwiedzenia małych ojczyzn. Z roku na rok wzrasta zainteresowanie tą imprezą wystawienniczą zarówno wśród wystawców jak i zwiedzających. Podczas tegorocznej edycji targów blisko 23 tysiące odwiedzających zapoznało się z ofertą turystyki wiejskiej i agroturystyki, a w bloku konferencyjno-warsztatowym uczestniczyło ponad 400 osób.

Stowarzyszenie „SSJ” w partnerstwie ze stowarzyszeniem LGD Ziemi Sandomierskiej przygotowały stoisko promocyjne z bogatą ofertą atrakcji wypoczynku w regionie.Omożliwości spędzania czasu na terenach wiejskich i w obiektach agroturystycznych informowali członkowie SSJ: Halina Wojtas, Justyna Wojtas, Alicja Stępień, Nina Rej-Małuszyńska, Mateusz Zygmunt, Adam Bodura, Waldemar Jurkowski oraz Agnieszka Szczucińska z LGD Ziemi Sandomierskiej.

Organizatorami Międzynarodowych Targów Turystyki Wiejskiej i Agroturystyki AGROTRAVEL są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Targi Kielce S.A. oraz Regionalna Organizacja Turystyczna Województwa Świętokrzyskiego. GALERIA

Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”

 

26.02.2017 roku w Izbie Tradycji  Ogrodniczej w Obrazowie odbyło się Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia „SSJ”. Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia przyjęło i zatwierdziło sprawozdania finansowego Stowarzyszenia za 2016r. i jednocześnie postanowiło przeznaczyć  dodatni wynik finansowy na 2017r. Ponadto członkowie zapoznali się z działalnością statutową prowadzoną w 2016r. oraz omówili najbliższy zakres zadań i inicjatyw w organizacji. GALERIA

Nagroda Główna za film CIŚNIEMY MOC dla  Grupy Nieformalnej
z Andruszkowic

 

24 lutego 2017roku o godz.10.00 w Sali Konferencyjnej Urzędu Gminy Samborzec odbyła się projekcja krótkiego2,5 min. nagrodzonego filmikuoraz degustacja naturalnych owocowo-warzywnych soków.

Grupa Nieformalna OWOCNA DROGA z Andruszkowic, na czele z liderem Anną Przybysz(także członkiem stowarzyszenia „SSJ”) realizowała projekt „Ciśniemy MOC” w IX Edycji Programu Działaj Lokalnie z Programu Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.

Grupa otrzymała Nagrodę Główną za krótki film w kategorii MOTYW w konkursie „Opowiedz…”2016,nominowaną przez Ośrodek Wspierania Przedsiębiorczości Rolnej w Sandomierzu.

W spotkaniu uczestniczyły członkinie stowarzyszenia „SSJ”- Jadwiga Małkiewicz, Halina Wojtas, Grażyna Borkowska i Alicja Stępień. Stowarzyszenie „SSJ” było jednym z kilku partnerów   w realizacji przedsięwzięcia. GALERIA