PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Naturalny
Sok Jabłkowy

Naturalny Sok Jabłkowy

Tłocznia Soków Sam Ray

Maciej Osowski

Samborzec 101

27-650 Samborzec

kom. 725 90 40 40/ 661 43 23 38

Sandomierszczyzna to jeden z najciekawszych krajoznawczo, ogrodniczych obszarów w naszym kraju. To drugi po grójecko-wareckim okręg sadowniczy w Polsce. Natura obdarzyła ten kawałek Polski łaskawym klimatem - okolice Sandomierza mają specyficzny mikroklimat, najdłuższy bezprzymrozkowy okres, oraz urodzajną glebę (czarnoziemy na podkładzie lessowym). Posiadanie takich mocnych atutów pozwala na wyprodukowanie owoców sandomierskich o specyficznym smaku i zapachu.

Obecnie mieszkańcy Samborca i okolic, powrócili do starych, nieco zapomnianych tradycji tłoczenia soków na zimno i w ten sposób zagospodarowują część swoich jabłek. Wartość dietetyczna soków owocowych tłoczonych na zimno ma tym większe znaczenie, że cenne składniki w nich zawarte są doprowadzane do organizmu w postaci płynnej, a więc łatwo przyswajalnej.

Do produkcji soków jabłkowych w naszej tłoczni wykorzystuje się nie tylko owoce nowych odmian jabłoni, ale również jabłka z przydomowych, starych sadów m.in. następujących odmian: Antonówka, Szara Reneta, Kronselska, Boiken, Jonagored, Champion, Idared czy Boskop.

Oferujemy usługę tłoczenia soków z powierzonych owoców oraz produkujemy nasz własny naturalny sok jabłkowy. Sok jest wyciskany metodą na zimno. Natychmiast po wytłoczeniu poddajemy go łagodnej pasteryzacji – aby zachował najcenniejsze witaminy i minerały. Sok nie jest w żaden sposób rozcieńczany, nie dodajemy do niego cukru, barwników czy konserwantów. Sok jest naturalnie mętny i przy tym bardzo zdrowy.