PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy

ul. Rynek 15

27-660 Koprzywnica

tel. (15) 847 61 27

e-mail: gs_koprzywnica@interia.pl

www.gskoprzywnica.pl

Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Koprzywnicy od 1949 roku kultywuje wypiek wyśmienitego chleba. Tradycje wypieku chleba przetrwały do dziś, a metoda jego produkcji jest taka sama jak dawniej. Chleb wypieka się
w tradycyjnym piecu chlebowym wykonanym z cegły i opalanym drewnem lub węglem, a przygotowanie ciasta odbywa się tradycyjną metodą, na naturalnym zakwasie bez dodatków i konserwantów.

Pieczywo w GS „SCH” w Koprzywnicy od lat cieszy się uznaniem szerokiej rzeszy konsumentów za swoją jakość i smak. Smaczne i zdrowe było zawsze, a dziś, po okresie mijającej już mody na duże piekarnie i wspomagane chemiczne pieczywo, przychodzi odwrót - klienci coraz częściej poszukują tradycyjnych smaków,
a przede wszystkim naturalnego i zdrowego pieczywa.

Koprzywnickie pieczywo posiada wysokie walory smakowe i jest znane niemal w całej Europie, ze względu na silną emigrację lokalnych mieszkańców. Nasz chleb jest rozpoznawany i stanowi „wizytówkę” czy też „markę” Ziemi koprzywnickiej.

Chleb mieszany koprzywnicki oraz chleb żytni były typowane jako produkt w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” – Smaki Regionów zdobyły główne nagrody. Piekarnia GS „SCh” w Koprzywnicy od kwietnia 2010r. jest członkiem Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie” w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Sieć ta jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjnej i innowacyjnej żywności, która promuje tradycje regionu oraz produkcję i spożycie regionalnej żywności.