PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION

Oferta turystyczna Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego

 

Wariant I

Propozycja dwudniowego programu

 

 „Wędrówka  Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym”

(grupa dorosłych 40-50 osób)

 

Pierwszy dzień

 

Wizytę na trasie SSJ proponujemy rozpocząć przed kolacją spacerem z przewodnikiem ścieżkami po urokliwych Górach Pieprzowych z niepowtarzalnym rozarium. Spotkanie również

w towarzystwie właścicieli gospodarstwa agroturystycznego „Dzika Róża” P. Niny i Jacka Małuszyńskich  znajdującego się opodal tarasu widokowego z przepiękną panoramą na królewskie miasto Sandomierz i dolinę Wisły. Poczęstunek wyśmienitą szarlotką sandomierską.

 

Kolacja w restauracji „Dwór Dwikozy” leżącego na szlaku apetycznym SSJ.  W menu min. żurek świętokrzyski, noga z gęsi na pure salsesi, a na deser kompozycja gorących owoców pod kruszonką

i gałką lodów waniliowych.

 

Nocleg w „Gościńcu Koćmierzów” Stanisława Baski leżącym na szlaku aktywnym SSJ

z niespodzianką dla gości - „Grzańcem” muzycznym  Ani i Jacka Przybyszów.

 

 

Drugi dzień

 

Śniadanie z regionalnymi produktami w „Gościńcu Koćmierzów”. Możliwość zakupu produktów zgromadzonych w „Spiżarni SSJ”.

 

Pobyt w gospodarstwie ogrodniczym „Szymanówka” rodziny Borkowskich w Pawłowie na gm. Zawichost. „Szymanówka” to jedno z wzorcowych gospodarstw z  wielopokoleniowymi  tradycjami sadowniczymi na Sandomierszczyźnie, trudniące się uprawą głównie jabłoni, grusz, orzechów laskowych i moreli. Krótki spacer po sadzie i gospodarstwie na szlaku apetycznym SSJ. Prezentacja miejsca przez właścicielkę Grażynę Borkowską, zwiedzanie rodzinnej izby z pamiątkami,  degustacja świeżych jabłek i przetworów morelowych (W 2011r. morela sandomierska zaleszczycka zajęła

I miejsce w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”  Smaki Regionów oraz zdobyła prestiżową nagrodę „Perły” na szczeblu krajowym).

 

Wizyta edukacyjna w wybranej winnicy znajdującej się na Sandomierskim Szlaku Winiarskim. 
W programie zwiedzanie winnicy, krótka lekcja z historii i uprawy winorośli, prezentacja produkowanych win w regionie „Sandomierskiej Toskanii” połączona z ich degustacją w urokliwych miejscach. Możliwość zakupu produktów: świeżych owoców winogron, win, suszonych liści winorośli właściwej Vitis Vinifera oraz sadzonek winorośli w pojemnikach. W ofercie następujące winnice: „Winnica Faliszowice” Magdaleny Kapłan, „Winnica u Gołębiewskich na Zawrocie” Teresy i Tomasza Gołębiewskich „Winnica Król” Wojciecha Króla, „Winnica Paterkówka” Barbary i Mieczysława Paterek, „Winnica Sandomierska” Marcelego Małkiewicza.

 

Zwiedzanie jedynego w regionie miejsca wystawienniczo-ekspozycyjnego - Izby Tradycji Ogrodniczej w Obrazowie, ukazującego i gromadzącego dokumentację historyczną sadownictwa na Ziemi Sandomierskiej. To także  punkt różnych spotkań, wydarzeń na szlaku.

 

Obiad w Pensjonacie „Wojtasówka” Haliny Wojtas serwowany gościom z wykorzystaniem kuchni regionalnej „Dla Smakoszy”. W menu m.in. paszteciki z żurawiną na rukoli, kartoflanka, kurcze pieczone z jabłkiem oraz na deser jabłko pieczone z musem porzeczkowym.

 

Z gościną w Izbie Regionalnej w Wielogórze, prowadzonej przez Marię i Dionizego Judów, pasjonatów regionalnej kultury ludowej, kolekcjonerów dawnych narzędzi rolniczych, sprzętu gospodarstwa domowego, rodzinnych pamiątek, itp. Izba leży na szlaku artystycznym SSJ. Poczęstunek domowymi praznalami i wiejskim chlebem ze smarówką oraz sandomierskimi tradycyjnymi produktami kwaszonymi F.H.U „Megawita” Jadwigi Małkiewicz (nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”).

 

Zwiedzanie Tłoczni soków „Sam Ray” w Polanowie rodziny Osowskich. Poznanie linii technologicznej produkcji, degustacja soków o różnych kompozycjach smakowych z owoców

i warzyw pochodzących z Ziemi Sandomierskiej. Możliwość zakupu soków.

 Wizyta w 100 letnim Młynie w Trzykosach Alicji i Waldemara Krawczyk, spotkanie z wybranymi twórcami - rękodzielnikami  ze szlaku artystycznego SSJ. Prezentacja wystawionych prac

z możliwością ich zakupu np. wyroby bibułkarskie, autorska biżuteria, gobeliny, czy obrazy

i płaskorzeźby.

 

Zwiedzanie XII w. pocysterskiego zespołu kościelno-klasztornego w Koprzywnicy. Podziwianie panoramy miasteczka z „kulawki”- wieży kościelnej. Piknik na trawie w ogrodach pocysterskich

z degustacją regionalnych produktów szlaku apetycznego – koprzywnickiego chleba i podpłomyka Gminnej Spółdzielni „SCh” w Koprzywnicy (nagrodzone w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, wpisane do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego) oraz miodów z gospodarstwa pasiecznego „Pasieka Wędrowna” Mateusza Zygmunta z Łążka, gm. Łoniów.

 

Relaks na koniec dnia w gospodarstwie agroturystycznym „Nad Wisłą” rodziny Gębalskich

z Lipnika, gm. Osiek (nagradzanym w konkursach, plebiscytach). Przejażdżki konne bryczką

i podziwianie  malowniczych wiejskich krajobrazów w dolinie Wisły. Uczta dla ciała, poczęstunek gości ekologicznymi własnymi wyrobami z gospodarstwa.

 

Cena:

Opisany pakiet kształtuje się w cenie od 300 do 400zł/osobę.

W przypadku  rezygnacji z niektórych punktów programu cena ulegnie zmianie.

 

INFO: Alicja Stępień 606-464-932

 

Szczegółowe informacje/Organizator:

Stowarzyszenie „Sandomierski Szlak Jabłkowy”

Obrazów 121

27-641 Obrazów

email: ssj@op.pl

www.szlakjablkowy.pl